Påsketid
Mang en kaffekopp er inntatt i solveggen på det andre småbruket .Løa fra tidlig på 1800 tallet huser hvert år høyet vi bruker til sauene.
Appelsin hører påske til.
Vi lager flere sorter frukt og bærsirup til å ha på is  og dessert/kaker.Den kan helt sikkert brukes til mange andre ting også. Til ost, i sauser og marinader sammen med eddik, i kaffen, i milkshake, sorbet, fruktsalat m.m.

Appelsinsirup /m stjerneanis
Bringebærsirup
Jordbærsirup
Kryddersirup
Rabarbrasirup
Plommesirup /m cognac

Flasker 200 ml 

Varme skinn til påskekosen
I butikken har vi skinn fra spelsau, dal, pels og villsau.

Vi karder og tover myke varme såler av spelull
og plantefarger garn.

Plantefarging
Plantefarging er spennende. Det kan brukes planter som like gjerne er en god teplante. Sånn som mjødurt som gir en skarp gul farge. Som teplante er den på topp når det gjelder antioksidanter. Ligger over nyper som har hvert nevnt som en ener. Og blåbær forblir bare blåbær sammenlignet med mjødurt, ryllik, kvann, geiterams, bjørkeblad, marikåpe mm. 
Prikkperikum gir fin rødbrun farge. Du kan også farge med bark, lav og sopp. Det er spennende å prøve seg fram, blande ting og se hvilken farge en får.

Løa på Berg

Berg har hvert eget bruk siden det ble skilt ut til en bror i 1828. Dit ble det flyttet ei stue fra Kleive og bygd opp løe.
I 1839 - 40 ble løa flyttet lenger ned, der den står i dag.Det var og meningen at stua skulle flyttes ned, men han døde før han rakk det.
Neste genrasjon bygget ny stue enda lenger ned og den stod ferdig i 1914.


Nostalgi
Det var en gang 4 kyr.Jovist ble de melket for hånd. Sina silet melka oppe i fjøset og Andreas bar den ned. Han satte den i brønnen i kjelleren på våningshuset til avkjøling. Han tok melkebåra i bruk når den skulle på rampen. Det kunne nok ta litt tid om veien var kort,
for der var det fem kaller som treftes.
Melka gikk videre med bil til Bolsøy meieri i Molde.
Til eget bruk separerte Sina melka - hadde trerinner med rømme på rekke, kjernet smør, laget gammelost mm.

Før 1890 måtte alle ta hand om melka selv. Etter den tid ble den fra  Gujord , Berg , Oppdøl og utover Fannestranda kjørt med hest til Molde.Bøndene slo seg sammen i kjørelag og kjørte en dag hver.
Fra 1920 åra ble den fraktet med bil.Et stort framskritt.

Det fantes aldri hest på garden. Alt graset ble slått med ljå. Opp gjennom bakkene ble det brukt støttorv og det ble sagt han skar med tollekniven til sist. Høyet ble hesjet.Var de heldig med været ble det tørket flatt. Alt høyet ble båret inn på ryggen. Kjerringene raket og høysesongen ble lang når alt skulle gjøres med håndmakt.
Det ble hugget lauvkjerr for å drøye på foret. Nappekrok ble brukt når de tok høy ut av stålet. Det ble tvinnet i baller ( veske voller).En til hver av - Gardsløkke, Kranslin, Dokka og Dagmar.


| Svar

Nyeste kommentarer

21.02 | 10:04

Hei. Jeg har kun en krukke. Send meg adressen så sender jeg så fort som råd Kan sende meg adressen på sms så går det raskere. T nr 41676025

18.02 | 16:03

Hei. Har dete urtebalsam for salg nå?

09.12 | 10:54

Hei. Dessverre så har vi ikke den for øyeblikket. Har planer om å koke den over jul.

08.12 | 23:40

Hei. Er det mulig å få tilsendt urtebalsam for muskler som dere har sendt oss tidligere (i 2020)?